Svenska cyklister uttagna till OS i Tokyo

Två cyklister klara för OS i Tokyo

Sommar-OS i Tokyo rycker allt närmare. Den 23 juli är det invigning och med mindre än 50 dagar till OS-starten är 54 atleter uttagna i den svenska OS-truppen. Två av de uttagna är cyklisterna Jenny Rissveds och Emilia Fahlin.

Jenny Rissveds är regerande olympisk mästare i Mountainbike. 2016 tog hon ett efterlängtat svenskt guld i cykelsport när hon vann damernas mountainbiketävling i OS i Rio. Nu är hon alltså redo att åka till Tokyo för att försvara medaljen.

Emilia Fahlin är en rutinerad landsvägscyklist och Tokyo-OS blir hennes tredje olympiska spel. I OS i Rio blev hon 27:a i landsvägsloppet och i London-OS 2012 slutade hon på 17:e plats i tempoloppet och på 19:e plats i landsvägsloppet.

Datum för tävlingarna

Cykeltävlingarna i mountainbike och landsväg kommer att avgöras i början av de olympiska spelen. Tävlingarna i mountainbike arrangeras den 27-28 juli och tävlingarna i landsvägscykling avgörs den 25, 26 och 29 juli.

Slutliga truppen klar 30 juni

Den svenska OS-truppen består som sagt av 54 atleter i nuläget. Truppen kommer att växa ytterligare och den kommande veckan kommer SOK med ytterligare besked om uttagningar till truppen. Den 30 juni ska hela truppen vara spikad.

OS-låten släpps 2 juli

Något som redan är spikat är den svenska OS-låten. Lune och Silvana Imam fick uppdraget att skapa den officiella OS-låten. Denna släpps den 2 juli och heter Vinner med hjärtat.

Uttagningar till Peking-OS igång

Samtidigt som uttagningarna till sommar-OS i Tokyo pågår så pågår även uttagningarna till vinter-OS i Peking nästa år. Ännu så länge består truppen av 33 atleter. Dam- och herrlagen i curling är till exempel klara för Peking.

SOK:s webbsida finns information om vilka som är klara för Tokyo-OS och Peking-OS för den som är intresserad.