Landsvägscykling

Tempolopp och linjelopp – vad är skillnaden?

Inom landsvägscykling tävlar man i grenarna tempolopp och linjelopp, men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två grenar? Det tänkte vi reda ut i dagens artikel så fortsätt läs om du är nyfiken på att veta svaret!

Starten

Det som framförallt skiljer dessa två grenar åt är startproceduren. I linjelopp startar samtliga tävlanden samtidigt, man skulle kunna kalla det för en typ av masstart ungefär som man gör i vissa längdskidtävlingar. I tempolopp släpps cyklisterna istället i väg en och en i jämna tidsintervaller som bestämts på förhand, exempelvis var 90:e sekund. Konsekvensen av detta blir förstås att den som kommer först i mål i ett tempolopp inte automatiskt segrar. Istället avgörs loppet på tid och den cyklist som kör på kortast tid vinner.

Loppets längd

En annan sak som kan variera mellan dessa grenar är tävlingslängden. Ibland körs linjelopp under flera dagar i etapper medan tempolopp avgörs på några timmar. Oavsett om linjeloppet körs under en dag eller i etapper så är sträckan alltid längre än i ett tempolopp. I OS 2016 var herrarnas linjelopp exempelvis 241,5 km långt medan tempoloppet endast var 54,5 km. För damerna var linjeloppet 141 km långt medan tempoloppet var 29,8 km.

Hur långt ett linjelopp eller tempolopp varierar från tävling till tävling. Det finns alltså inga fasta regler för hur långt ett tävlingslopp ska vara. I SM 2016 körde man till exempel 180 km i herrarnas (seniorer) linjelopp  och 120 km i damernas (seniorer) linjelopp vilket är betydligt kortare sträckor än vad man tävlade i under OS.

Gemensamma nämnare

Men även om det är skillnader mellan dessa grenar så finns det också en gemensam nämnare och det är att bägge loppen är så kallade landsvägslopp som körs på asfalt. Bägge grenarna är dessutom så kallade OS-grenar som man tävlar i under sommarOS.

Eftersom grenarna är så närbesläktade är det inte ovanligt att cyklister ofta tävlar i bägge grenarna. Svenske Emma Johansson är ett bra exempel på detta. 2016 vann hon SM i både damernas linjelopp och tempolopp innan hon åkte till OS i Rio och cyklade hem en medalj i linjeloppet där. Men mer om detta tänkte vi skriva en annan dag! Emma Johanssons bedrifter förtjänar nämligen en egen artikel tycker vi.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det som skiljer dessa cykellopp åt dels sättet man startar loppen på och dels banlängden. Här kommer några korta fakta:

  • Startsättet skiljer mellan loppen. Gemensam start i linjelopp, intervallstart används i tempolopp
  • Banlängden varierar mellan loppen. I tempolopp kör man en kortare sträcka än i ett linjelopp

Är du nöjd?

Känner du dig nöjd med artikeln, eller tycker du vi missat något? Skriv då till oss och berätta! Vi vill gärna ha dina synpunkter eftersom vi hela tiden strävar efter att du som läsare ska bli nöjd. Kontaktuppgifter hittar du här så att du kan maila oss dina åsikter.

Författare: Oskar