doping

Doping

Det har väl knappast undgått någon att skidvärlden just nu skakas av ett dopingavslöjande. En av Norges bästa längdskidåkare har testat positivt för det dopingklassade ämnet Clostebol. Skidåkaren påstår att hon fått i sig ämnet via en salva som hennes läkare givit henne och nu går åsikterna isär. En del menar att hon borde frias eller få ett mycket lågt straff eftersom det var läkaren som ordinerade salvan, andra tycker att skidåkaren själv borde ha koll på vad hon använder för preparat oavsett om det ordinerats av läkare eller inte.

Det finns också de som ifrågasätter skidstjärnans förklaring och tror att salvan är en täckmantel för att hon sysslat med medveten doping. Oavsett hur det ligger till eller vilken åsiktskategori man tillhör så väntar nu alla spänt på att se vad domen blir.

Cyklisten Agostini testade positivt för Clostebol

Skidsporten är långt ifrån ensamma om att då och då drabbas av dopingavslöjanden. Även cykelsporten är hårt drabbad och då och då kommer det fram att någon cyklist använt otillåtna ämnen och även inom cykelsporten har utövare åkt fast för Clostebol.

I samband med att det nu aktuella dopingfallet rullades upp så valde media att ta upp exempel på andra idrottare som åkt fast för doping med Clostebol. En av dessa idrottare är den italienske cyklisten Stefano Agostini som 2013 testade positivt för Clostebol. Straffet blev 15 månaders avstängning.

Det finns flera likheter mellan Agostinis fall och det nu uppmärksammade dopingfallet med den norska skidåkaren. Bägge hävdar att de fått i sig ämnet via en hudsalva som säljs på italienska apotek. Inget recept krävs för att köpa salvan, men på förpackningen finns en varningssymbol som visar att läkemedlet innehåller ett eller flera dopingklassade ämnen. Varken skidstjärnan eller Agostini säger sig ha sett denna varningssymbol.

För Agostinis fall innebar dopingdomen slutet på karriären. Hur det blir för den norska skidstjärnan återstår att se.

Vad är Clostebol?

Clostebol är en syntetisk anabol steroid som verkar prestationsökande då den underlättar muskelbyggandet. Ämnet anses vara mycket effektivt. .

Hudsalvan som innehåller Clostebol används bland annat för att behandla svåra sår som brännskador och liggsår.

Särskilt vanligt förekommande var doping med Clostebol i Östtyskland under 70- och 80-talet enligt en artikel på Sveriges Radios webbplats.

Kolla alltid innehållet

Dopingreglerna gäller alla oavsett om man är proffs eller amatör. Därför är det viktigt att undersöka innehållet i läkemedel, kosttillskott och andra produkter innan du använder dem. Det aktuella fallet med Clostebol är en påminnelse om att det inte bara är det vi får i oss via munnen som kan ge utslag i ett dopingtest, även de preparat vi stryker på huden tas upp av kroppen.

Som utövare är du alltid ansvarig för att du är dopingfri. Det spelar ingen roll om en läkare har lovat att medicinen inte innehåller något dopingklassat ämne. Därför ska du alltid själv kontrollera ifall en medicin är okej eller inte innan du tar den. På WADAs webbplats kan du se aktuella listor med dopingklassade ämnen.

Fler fall

Stefano Agostino är som sagt inte den ende cyklisten som fällts för doping. Det finns många fler exempel och kanske återkommer vi med mer information om cykelsportens problem med doping i en annan artikel.

Tanken med denna artikel var främst att uppmärksamma alla utövare på de skyldigheter man har att hålla sig dopingfri och att påminna om att man kan dopa sig av misstag genom salvor och krämer som man smörjer in huden med.

Författare: Oskar