Mountainbike

Cykelvasan – fakta och odds

När snön har smält i Dalarna gör sig arrangörerna av Vasaloppet redo att dra igång nästa stora tävling: Cykelvasan. Precis som namnet antyder så körs Cykelvasan på samma sträcka som Vasaloppet, fast på cykel. Loppet är i sin helhet 94 km och körs både i tävlingsformat och motionsformat (kallas för öppet spår). Det finns också alternativa motionslopp för den som inte vill cykla hela sträckan i form av lopp som mäter 45 km eller 32 km. Det finns också lopp för barn och unga samt en sprinttävling för proffs.

Ett terränglopp på mountainbike

Till skillnad från Vätternrundan körs denna tävling i terräng och är ett mountainbikelopp. En annan sak som skiljer de bägge tävlingarna åt är att Vätternrundan är en betydligt äldre tävling. Första Vätternrundan kördes redan 1966 medan första Cykelvasan arrangerades 2009. En likhet loppen emellan är dock att tävlingen har ökat i populäritet med åren. Förra året, 2016, körde nämligen 13 000 cyklister Cykelvasan.

Loppet går igenom blandad terräng, både grus, asfalt och skogsvägar är en del av loppet som börjar i Sälen och avslutas i Mora för den som kör hela Vasan. På vägen mot målet passerar man de klassiska kontrollstationerna som Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg. Den som väljer att köra Cykelvasan 45 (45 km-loppet) startar istället i Oxberg med målgång i Mora.

Jennie Stenerhag har vunnit flest gånger

Sedan tävlingen kördes för första gången 2009 har Jennie Stenerhag vunnit loppet flest gånger på damsidan. Första vinsten kom 2012 efter att ettan diskades på grund av doping, de två andra segrarna körde hon hem 2015 och 2016.

På herrsidan är det Jesper Dahlström som vunnit Cykelvasan flest gånger med sina två segrar från 2011 och 2012. Nuvarande mästare är Lucas Eriksson som knep förstaplatsen i 2016 års upplaga.

Tidsrekordet i loppet har norska Hildegun Gertrud Hovdenak på damsidan. Hon gick i mål på 2.53.44 2014. På herrsidan har Magnus Darvell rekordet. Han satte tiden 2.39.00 år 2010 och ännu har ingen slagit det.

2017 års tävling

Årets omgång avgörs den 11-12 augusti. Datumet beror på om man vill köra motionsloppet eller om man vill tävla.

Är du intresserad av att betta på Cykelvasan kan du kika in på Oddssidan.se och titta om det finns något spelbolag som erbjuder betting på tävlingen.