Cykelhjälm

Airbag för cyklister

Som cyklist är man väldigt sårbar ute i trafiken. Man är oskyddad och dessutom ofta ute bland betydligt tyngre och snabbare fordon. Att man förflyttar sig på bara två hjul gör inte heller saken bättre för att öka säkerheten. Därför är det så positivt att man nu satsar på att utveckla mer skydd för cyklisterna. En av de senaste innovationerna är airbagen Hövding som vecklar ut sig likt en krockkudde över huvudet om olyckan är framme.

En svensk uppfinning

Hjälmen lanserades första gången 2011 och är en svensk uppfinning. Sedan den första modellen släpptes har en ny uppgraderad modell som kallas för 2.0 kommit ut på marknaden.

Förutom att Hövding i vissa tester har visat sig vara mycket säkrare än vanliga cykelhjälmar så är den också ett bra alternativ för de hjälmvägrare som absolut inte vill använda cykelhjälm. Hövding är utformad som en krage som man spänner på sig inför cykelturen. För att airbagfunktionen ska aktiveras måste man dra upp blixtlåset i kragen ordentligt och sen fästa den på on off knappen på kragens framsida.

Bra val enligt Folksam

Om en olycka sker vecklar airbagen ut sig som en kapuschong och omsluter cyklistens huvud. Ansiktet förblir dock fritt precis som när man använder en vanlig hjälm. Studier har visat att Hövding klarar både en och två stötar och att den är mångdubbelt mer effektiv än en vanlig cykelhjälm när det gäller att motverka hjärnskakning. Hos Folksam blev den 2015 utsedd till ”Bra val” efter ett test av cykelhjälmar. Den är också mycket mer behändig att bära med sig än en cykelhjälm som ofta tar stor plats.

Måste laddas

En av nackdelarna med Hövding är att den behöver laddas med jämna mellanrum för att airbagfunktionen ska fungera. Därför krävs det en del planering innan man ska ut på en tur på cykeln till skillnad från om man använder en vanlig hjälm. Hövding kan dock laddas både via USB-uttag och via vägguttaget, så det finns flera laddningsalternativ.

Följ anvisningarna

När man köper en airbaghjälm är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar och råd genom att enbart använda hjälmen för de aktiviteter den är testad för och på det sätt som rekommenderas. Det är också viktigt att du väljer rätt storlek för att få rätt skydd, men det gäller självklart även när du köper en vanlig cykelhjälm.

Pris och hållbarhet

En Hövding kostar ungefär 2700 kr. Om man vill kan man köpa ett annat yttertyg till kragen för att få ett lite personligare utseende. Ett nytt yttertyg kostar runt 500 kr. Tänk på att en Hövding inte håller hur länge som helst utan åldras likt en vanlig cykelhjälm och tappar sin skyddsförmåga. Hur länge airbaghjälmen är funktionsduglig har vi dock inte hittat någon information om.

Gör research innan du väljer hjälm

Eftersom hjälmen utgör ett jätteviktigt skydd, och oftast det enda skyddet för en cyklist så är det viktigt att lägga ner lite tid på att välja en bra cykelhjälm. Kolla tester, råd och fakta innan du väljer en modell. Nya produkter kan ha kommit ut på marknaden sen du senast kollade på hjälmsortimentet.

Det var allt för denna gång. Har du erfarenhet av att använda Hövding får du gärna skriva och berätta om vad du tycker.