Jenny Rissved

Jenny Rissved

Dagens inlägg kommer att handla om Jenny Rissved. Om ni inte hört om henne än så kommer ni att bli väldigt imponerade av vad hon har lyckats med.

Jenny är professionell mountainbikecyklist. Hon föddes år 1994 i Falun och det är även där hon fortfarande har sin bas. Hon tog sommaren 2016 OS-guld i Rio de Janeiro. Hon tog medaljen i Mountainbike Cross-country. Bland hennes tidigare meriter hittar vi både världsmästare och europamästare i junior, U23 och elitklassen.

Jennys Rissveds karriär
Jennys började i sin tonår att tävla både i landsväg och mountainbike, där hon gjorde succé i båda grenarna faktiskt. Inom mountainbikens olika discipliner så innehar hon SM-guld i XCO, XCE, XCT och DHI. Inom landsvägscyklingen så har hon tagit SM-guld i tempolopp och linjelopp.
XCO = Cross country Olympic
XCE = Sprint, eliminering
XCT = Tempo
DHI = Downhill

Hon har även tagit SM-guld i både cyclocross och i velodrom. (Hur cool är hon inte?) Utöver detta så har hon självfallet tagit banrekordet i velodrom på hemmabanan i Falun. I både 500 meter och en kilometer. Trots alla vinster i de olika grenarna så valde Rissved 2012 att göra en satsning på just mountainbike cross-country. Hon blev då juniorvärldsmästare i sporten under tävlingarna i Moskva. Hon tog även en andraplats i världscupen i XCE (spring och eliminering). Ja som ni hör så har Rissved ett antal meriter att skriva upp på sin lista.

2013 så vann hon EM-guld i samma gren, XCE. Detta gjorde att hon 2014 började tävla för ett proffsstall i Schweiz. 2014 gjorde hon även ett stabilt år i världscupen och tog en andraplats i XCE elit och en tredjeplats i XCO U23. 2015 så fullkomligt dominerade Rissved U23-klassen i XCO trots att hon bara var 21. Med vinster i alla deltävlingar i världscupen så tog hon såklart hem en totalseger. Nu är vi framme på förra året, 2016, då Rissved tog många meriter.

2016.
Säsongen startade med att Jenny ansökte om dispens för att få köra i elitklassen i världscupen, vilket hon fick igenom. Men i VM så blev hon dock tvungen att köra i sin åldersklass som fortfarande är U23. Hon blev förra året U23 världsmästare i XCO och hon lyckades även ta världscupssegern i XCO elit. Sen det som jag redan berätta om, OS-guldet i Rio de Janeiro. Med det OS-guldet så blev Jenny den första kvinnliga cyklisten i Sverige att ta ett OS-guld. Hon blev även den första svensk som tog ett OS-guld sen Bernt Johanssons tog sitt i linjelopp 1976. Ja är ni inte imponerade av detta så!