Inget vinter-os till Sverige

Inget vinter-OS för Sverige 2026

Det blev som bekant inget vinter-OS för Sverige 2026. Värdskapet gick istället till Italien och Milano/Cortina efter en omröstning i Lausanne som slutade med 47-34 till Italien. Vad var det som hände? Varför fick inte Sverige förtroendet att arrangera en av de mest prestigefulla sporttävlingarna i världen?

I media lyfts framförallt tre faktorer fram som förklaring till varför Italien vann framför Sverige:

  1. Garantier – Sverige hade ingen statlig ekonomisk garanti för arrangemanget eller några färdiga sponsorkontrakt, bara avsiktsförklaringar från Näringslivet.
  2. Opinionen – opinionsmätningar visade att ett svenskt vinter-OS hade lågt stöd hos den svenska befolkningen.
  3. Italien hade fler färdiga arenor än Sverige.

Trots förlusten har tongångarna från SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, till viss del varit hoppfulla om framtiden. Det pratas redan om nya försök och att både politiker och svenska folket fått ett större intresse för ett svenskt OS.

Nu kommer dessutom rapporter om att IOK hotar att vidta åtgärder mot Italien sedan det framkommit att landet gjort förändringar som drabbar den italienska olympiska komittén Coni. Ytterst kan Italien komma att uteslutas ur OS, vilket i så fall skulle innebära en möjlighet för Sverige att ta över värdskapet för de olympiska spelen 2026.

Cykelsportens historia i OS

Cykelsportens historia i de olympiska spelen sträcker sig ända tillbaka till 1896, men under årens lopp har fler grenar tillkommit på tävlingsschemat. Så sent som 2008 kom BMX med som en olympisk gren och först 2012 i Atlanta deltog både män och kvinnor i lika många cykel-grenar.

Senast Sverige arrangerade ett OS var 1912, det är för övrigt Sveriges enda OS om man bortser från de hästtävlingar som arrangerades i Sverige under Australien OS 1956.

Tokyo 2020 på tur

Nästa Olympiska Spel på tur är Tokyo OS 2020. Datumen är spikade till 24 juli – 9 augusti, därefter följer Paralympics mellan den 25 augusti – 6 september. En rad cykelgrenar finns förstås med på programmet som denna gång har utökats med fem nya sporter: Baseboll, karate, surfing, klättring och skateboard.

Du kommer att kunna följa tävlingarna och de svenska uttagningarna till Tokyo på SOKs webbsida. Förhoppningsvis blir det minst lika många svenska framgångar i cykelgrenarna i Tokyo som i Rio de Janeiro där både Jenny Rissveds och Emma Johansson tog medaljer.