cykel

Emma Johansson

 

En av de främsta svenska cyklisterna just nu är Emma Johansson, eller ”silver-Emma” som hon lite skämtsamt kallas eftersom hon vunnit en rad silvermedaljer i mästerskap som OS och VM. I somras tog hon sitt andra OS-silver då hon kom tvåa i linjeloppet i Rio de Janeiro. Segrade gjorde Anna van der Breggen från Nederländerna efter ett dramatiskt lopp som innehöll en otäck olycka där landsmaninnan Annemiek van Vleuten kraschade. Van Fleuten låg i ledning när hon cyklade omkull och ådrog sig allvarliga skador.

Anna van der Breggen och Emma Johansson fortsatte dock loppet och kunde alltså gå i mål som etta och tvåa. Sedan tidigare hade Emma ett silver från Peking-OS 2008, även denna medalj från linjeloppet. Hon har också två VM-silver på meritlistan, det första i linjelopp från 2013 och det andra i lagtempo från 2014. Förutom silvermedaljerna har hon också tre VM-brons.

I årets VM blev det dock ingen medalj för Emma, i Qatar-VM blev hon 49:a och andra bäste svensk efter Sara Mustonen som tog sig i mål på en 17:e plats.

Innan Emma började med landsvägscykling så körde hon Mountainbike och tog flera SM-guld innan hon bytte till landsvägscykling i början på 2000-talet. Sedan dess har hon tävlat för flera olika proffsstall men för närvarande kör hon för Wiggie High5 som är ett brittiskt stall.

Wiggle High5 är ett ganska ungt stall som grundades 2013 av Rochelle Gilmore som också är stallets manager tillsammans med team-managern Simon Cope. Svenska Emilia Fahlin ingick under en period i stallet, men hon har nu lämnat och in har alltså Emma Johansson kommit. Hon skrev på för stallet 2016 och ska enligt kontraktet stanna till och med 2017 då hon ska trappa ner på tävlandet. Därefter är planen att lägga cykelkarriären på hyllan och göra något annat.

Wiggle High5 samarbetar med cykeltillverkaren Colnago, men Emma Johansson kör trots detta fortsatt med cyklar från Shimano. Detta har hon gjort under en stor del av karriären. Att hon inte använder sig av samma cykelmärke som resten av teamet är att anse en aning spektakulärt då det är vanligast att proffscyklister använder det märke som stallet samarbetar med.

Emma Johansson är nu 33 år och inne på sitt elfte år som proffscyklist i landsvägscykling. Nästa säsong blir alltså hennes sista och det ska bli spännande att se vilka tävlingar hon kommer köra.