Vätternrundan

Fullt startfällt i Vätternrundan nästa år

Den som funderade ett extra varv på att anmäla sig till Vätternrundan nästa år kan ha gått miste om en startplats. Startfältet för 2017 års motionslopp är nämligen redan slut. Det dröjde enligt arrangörerna ungefär tre timmar innan samtliga startplatser hade sålts ut. Startplatserna gick visserligen inte åt rekordsnabbt, men på några få timmar hade alla tillgängliga platser bokats upp vilket vittnar om det stora intresset för motionscykling i landet.

I år släpptes 16 500 startplatser, men i loppet finns det plats för 23 000 startande. De resterande platserna är reserverade för gruppbokningar och utövare som kör klassikern, det vill säga de som deltar i något av skidloppen Öppet Spår, Engelbrektsloppet eller Vasaloppet under 2017. Alla som kör klassikern är garanterade en plats i Vätternrundan.

Har du inte fått en plats ännu så kanske du redan står på kö. Lyckas du inte få tag i en plats kan du hoppas på att få tag i en under transferfönstret 22 mars – 31 maj då de som har fått tag i startplatser kan sälja dem och överlåta platsen till någon annan.

En 300 km lång klassiker

Vätternrundan är ett lopp som nog de allra flesta känner till oavsett om man är cyklist eller inte. Likt Vasaloppet är Vätternrundan en årligen återkommande tävling som blivit något av en klassiker. Första loppet kördes 1966 och sedan dess har tävlingen vuxit rejält i deltagarantal.

Starten går i Motala och förbi orter och städer som Ödeshög, Jönköping och Karlsborg tills man rundat Vättern och är tillbaka i Motala igen där målgången sker. Det blir ungefär 300 kilometers cyklande innan man är i mål.

Flera olika lopp under Vätternveckan

Vill man inte ta sig an hela den sträckan kan man istället anmäla sig till halvvättern som är halva den sträckan, det vill säga 150 km. Loppet körs ett par dagar innan Vätternrundan, 2017 är datumet satt till den 11 juni. Det anordnas också en tjejvättern på 100 km, men denna är bara öppen för kvinnliga cyklister. Under Vätternveckan nästa år arrangeras ytterligare ett par lopp, bland annat ett GP för elitcyklister, ett lopp för barn och ett Mountainbike-lopp.

Turism

Att Vätternrundan är en bra turistmagnet för Motala är ingen hemlighet. På kommunens webbplats passar man därför på att marknadsföra restauranger och aktiviteter på sin infosida om cykelloppet. Göta Kanal är förstås ett givet besöksmål och man kan antingen cykla eller vanda längs kanalen, färdas med båt eller paddla kajak. Det finns även fler exempel på sevärdheter på kommunens webbsida som du kan spana in om du är intresserad.

Under Vätternveckan kommer många fler människor till Motala-området än de som ska delta i cykelloppet. Publik, anhöriga och funktionärer beger sig också dit för att stötta och hjälpa till. Utan de frivilliga funktionärerna skulle loppet inte gå att genomföra, det är något som är värt att tänka på när man stannar till och fyller på med energi vid depåstoppen.

Ställ upp som videobloggare

Just nu söker arrangörerna efter ambassadörer som kan vlogga om tävlingen och uppladdningen. Känner du att du kan vara rätt person för jobbet så kan du läsa mer på Vätternrundan.se. Sista ansökningsdag är den 2:a december så det gäller att vara snabb med ansökan om uppdraget låter lockande.

Andra kända cykeltävlingar

Vätternrundan är kanske Sveriges mest kända cykeltävling, men det är långt ifrån den mest kända i världen. Du har säkert hört talas om Giro d`Italia och Tour de France, två etapplopp som pågår under flera veckor i områdena runt och i Italien respektive Frankrike. Bägge dessa tävlingar är enormt kända och är du nyfiken på cykelsport bör du definitivt kolla in dessa tävlingar.

Både Tour de France och Giro d`Italia är årligen återkommande lopp som har körts varje år, med några få undantag, sedan början av 1900-talet. Årets Giro börjar den 5:e maj 2017 och blir det 100:e loppet som arrangeras, så det blir lite extra historiskt.