julklappstips

Bästa julklappstipsen till cyklisten

Det börjar lacka mot jul och julklappsshoppingen är i full gång. Att komma på bra julklappar kan vara svårt och därför tänkte vi i dag dela med oss av våra bästa julklappstips till den som behöver inspiration på vad man kan ge till en cyklist.

Cykelhjälm – en julklapp med hjärnan i åtanke

Alla borde använda en bra cykelhjälm. Tyvärr är det inte alla som gör det. En del väljer trots riskerna att cykla utan, andra cyklar omkring med en gammal hjälm utan att veta att plasten kan ha åldrats. Ungefär 10 år brukar man räkna med att en hjälm håller, sen är det dags att byta. Det finns också en del cyklister som använder hjälm med dålig passform med minskat skydd som följd.

Har du någon cyklist i din närhet som behöver en bättre hjälm kan du ge bort en shoppingrunda med hjälmköp. Ta råd och tips från butikspersonalen som vet hur en hjälm ska sitta för att skydda på bästa sätt. Välj en CE-godkänd hjälm.

Kostnaden för en ny cykelhjälm varierar mellan några hundralappar upp till tusentals kronor.

Hjälmöverdrag – skydd mot väder och vind

Känner du någon som cyklar i ur och skur kan ett hjälmöverdrag vara en bra present. Överdraget som är gjort av vattenavvisande material trär man över hjälmen för att inte regn ska kunna tränga in. Det skyddar även mot vind.

Ska den användas under höst/vinter kan det vara bra att välja ett överdrag med reflex så att personen syns ordentligt i mörkret.

Ett överdrag kostar runt 100-200 kr.

Cykelhandskar – bra grepp och skydd

Ge bort ett par cykelhandskar för att skydda din väns händer. De ger bra grepp, skydd mot väder och vind samt en skönare cykeltur. Räkna med ett par hundralappar och uppåt för ett bra par handskar.

Reflexer – ge din vän lyskraft i mörkret

Att synas i mörkret är jätteviktigt för både gångtrafikanter och cyklister. Ge bort bra reflexer till dina nära och kära så att de verkligen syns om kvällarna. Det finns många olika varianter av reflexer att köpa. Alltifrån reflexvästar till reflexband man sätter runt armar och ben.

Cykeldator – koll på träningen

Med en cykeldator kan man få massor av information om cykelrundan, både under och efter. Hastighet och sträcka är bara några av parametrarna man kan kolla av med hjälp av en cykeldator. Med hjälp av de mest avancerade datorerna kan man även få GPS-funktion, barometer och möjlighet att plugga in pulsmätare. Informationen från de avancerade cykeldatorerna kan du sen föra över till din dator och på så sätt hålla koll på träningsrundorna.

En cykeldator kan vara sporrande för alla som cyklar, oavsett nivå, eftersom man får koll på hur långt man cyklar och hur snabbt. Välj en dator utifrån personens intresse och behov. Den som bara cyklar fram och tillbaka till jobbet kanske inte har något intresse av att veta mer än hastighet, sträcka och snittid medan den som motionscyklar flera gånger i veckan kanske vill ha en mer avancerad dator.

En cykeldator kostar från 150 kr och uppåt. En riktigt avancerad kostar flera tusen, vilket är mycket pengar. Om man vet att någon önskar sig en avancerad dator kan man därför ge ett litet bidrag istället eller gå ihop med andra vänner och skramla.

Mer tips

Detta var några av våra bästa julklappstips. Vill du ha mer idéer så kom tillbaka och läs framöver då vi planerar att göra ytterligare en artikel om julklappar till cyklister.

Lycka till med julklappshandeln!