cykellyse

Cykellyse

Nu under den mörkare årstiden är det här med cykellyse högaktuellt och givetvis mycket viktigt för trafiksäkerheten. Det är dessutom lag på att en cykel ska ha fungerande cykellyse när det är mörkt ute. Enligt lagen krävs att du använder rött ljus bak på cykeln och vitt/gult ljus fram. För att uppfylla lagkravet ska ljuset bakåt också vara synligt på 300 meters avstånd, samma sak gäller framlyktan.

Förutom lyse måste cykeln även vara försedd med reflexer för att få framföras i mörker. Är du osäker på vilka regler som gäller hittar du all information på Transportstyrelsens webbsida. Det kan även vara bra att kolla där med jämna mellanrum även om du har koll eftersom lagar kan ändras.

Om man inte uppfyller de lagar som finns gällande cykelbelysning kan man få böter om man blir stoppad av polisen. Detta gäller självklart även den som har belysning monterad, men som inte fungerar eller inte är påslagen.

Lysen där man kan justera ljusstyrkan

På marknaden finns flera olika typer av belysningsalternativ att välja mellan. En smart typ av belysning är den sort där man själv kan reglera ljusstyrkan på framlyset. Om man cyklar där det inte finns någon belysning kan det nämligen vara bra att kunna öka ljusstyrkan för att sen dra ner den när man kommer till belysta gator.

Viktigt med bra ljus i sidled

När man väljer lyse ska man inte bara tänka på att det ska ge tillräckligt med ljusstyrka på mörka gator, den ska även ha en bra spridning i sidled så att man ser vad som händer även på sidorna och inte bara rakt fram. Tänk också på att lampan inte ska blända de du möter.

Priset säger inte allt – läs på först

I ett test från 2014 som gjordes i Plus i SVT visade det sig att den billigaste cykellampan från Biltema var bäst i jämförelse med de dyrare konkurrenterna. Ett högre pris är därmed ingen garanti för att man får en bra lampa och därför krävs lite research innan man ger sig iväg till affären och införskaffar cykelbelysning.

Kolla därför runt på Internet först och se om det finns några tester och vad andra cyklister har att säga om olika modeller. Vi kan tipsa om att Kjell Co har testat sina cykellysen så att du som konsument kan känna dig trygg med att de uppfyller kravet på 300 meters synlighet framåt och bakåt.

Hur ska lampan drivas och monteras?

När du väljer lyse bör du också fundera på hur lampan ska drivas. Ska den drivas med batterier och ska den vara uppladdningsbar till exempel? Fundera också på hur lyset monteras och välj sen den modell du tycker lämpar sig bäst.