julklappar i säck

Julklappstips del 2

Här kommer nästa omgång med julklappstips som utlovat. Den första artikeln hittar du här ifall du ännu inte läst den. Tanken med julklappstipsen är att underlätta för dig som vill köpa en julklapp till någon som är cykelintresserad.

Nu kör vi igång!

Vätskeryggsäck

Gillar din vän att ge sig ut på långa motionspass är en vätskeryggsäck en bra present om personen inte vill stanna för att fylla på vatten. Ryggsäcken fungerar som så att man fyller vätskeblåsan däri med vatten och sen dricker ur den via en slang. Det finns ryggsäckar i olika storlekar beroende på hur mycket vätska man vill att ryggsäcken ska innehålla. En del ryggsäckar har även plats för förvaring där man kan stoppa sånt man vill ha med sig under cykelturen.

Om man använder en vätskeryggsäck är det förstås viktigt med hygienen. Det finns speciella rengöringskit man kan köpa för att hålla vätskeblåsan ren.

Läs på nätet och se vad andra cyklister rekommenderar för ryggsäck!

Reparationskit /cykelpump

Ge bort ett litet reparationskit med cykelpump till din cykelkompis. Det finns riktigt små reparationspaket som tar pyttelite plats men som är guld värda om man får punktering. I dessa reparationssatser brukar det ingå lagningslappar, däckavdragare och cykelpump med liten kolsyrepatron. I en del kit ingår däckslang istället för lagningslappar.

Tänk på att cykelpumpen med kolsyrepatronen som man köper med reparationssatsen inte räcker till mer än en fyllning av däcket, det är således endast en nödpump som är smidig att ha med sig på cykelturen och inget man använder för att pumpa däcken med i vanliga fall. Vet du att din vän saknar en bra cykelpump kan det därför vara en bra idé att ge bort en sådan, gärna en där man samtidigt kan se däcktrycket så att man vet hur hårt pumpat däcket är. Fråga i affärerna vad de rekommenderar.

Verktyg

Som cyklist behöver man förr eller senare meka. Det finns en rad verktyg man kan ha nytta av så fundera om din kompis saknar något i verktygslådan som kan behövas. Kanske skulle en reparationshandbok passa bra?

Skor och kläder

Att köpa skor och kläder till någon är alltid svårt med tanke på storlek och smak. Men om du känner cyklisten riktigt väl kanske du vet precis vilka skor han/hon har kikat på och i vilken storlek och kan överraska med ett par i julklapp. Samma sak med kläder, vet du vad personen gillar och vilken storlek denne har så kan du alltid kolla om du hittar något bra plagg som cyklisten behöver. Glöm bara inte att fråga om det är öppet köp ifall presenten skulle vara i fel storlek. Detta gäller för övrigt alla julklappar du köper! Det är alltid tryggast att handla där man får lämna tillbaka varorna efter jul om mottagaren vill byta eller lämna tillbaka.

Vård och rengöring

Precis som en bil behöver även en cykel omvårdnad. Ge bort rengöringsprodukter så att din vän kan ta hand om cykeln riktigt ordentligt! Kolla efter borstar, rengöringsmedel och produkter för kedjevård. Fråga i butiken vad de rekommenderar för att hålla cykeln i trim.